blå bakgrund med rubriken Bra rubriker. Därunder tre glödlampssymboler med texterna: leder läsaren rätt berättar kärnan binder ihop sammanhanget.

Känner du igen dig i någon av följande meningar?

Jag lägger till några mellanrubriker så att texten inte blir för mastig.

Det sista jag gör är att kolla och justera så att mina rubrikers innehåll stämmer med resten av texten.

Om du gör det har du redan kommit långt. Att se över rubrikerna som slutfinish är helt rätt, och effekten av rubriker är både visuell och innehållslig. Bra rubriker kan verkligen lyfta din text.

Jag brukar ofta tipsa om att använda mellanrubriker som skrivhjälp. Du kan rentav skriva dem allra först – som en disposition (plan) för texten. Då räcker det med stödord, bara du själv kan förstå dem så ger de hjälp med att sortera ditt innehåll. Och det är inte alls säkert att de ens ska vara kvar i den färdiga texten.

Men om de ska vara kvar, behöver du lägga betydligt mer krut på dem när texten börjar bli klar. Då kan de hjälpa läsaren att orientera sig i texten, hitta rätt information, ta till sig innehållet och förstå sammanhanget. Några av dina ledtrådar i det läget är ditt syfte, din målgrupp, textens komplexitet och dess kontext, var den finns.

Här kommer två ganska olika exempel:

När du berättar lite mer väcker du intresse

Ett återkommande nyhetsbrev berättar om olika event, kurser och projekt riktade till kommunens företagare. När jag skrollar igenom brevet avgör rubriken till 100 procent om jag ens läser vidare om eventet.

I senaste utskicket fanns en rubrik formulerad så här:

skärmdump - en delvis transparent text med tydlig rubrik: Beredskap för företag i kommunen.

Jag stannade först inte upp alls. Rubriken var så ”bred” att den inte alls väckte något intresse för innehållet. Jag jobbar ju inte med beredskap, var min tolkning.

Men min nyfikna klarspråkshjärna vaknade ändå till, så jag backade tillbaks och läste texten. Det visade att man riktade sig brett och verkligen ville väcka intresse för krisberedskap.

Med den kunskapen skrev jag ett nytt förslag på rubrik:

Den nya rubriken lockar mig betydligt mer. Känner du likadant?

Det jag gjorde var att fylla på med innehåll och tilltala läsaren direkt.

Den nya rubriken berättar mycket mer om vad det gäller. Jag vet vad det handlar om utan att ens läsa brödtexten.

Rubriken har en medveten röst: Den tilltalar läsaren direkt med en uppmaning. Det ger energi till språket, och ökar sannolikheten att läsaren känner sig tilltalad, välkomnad och inkluderad.

I originalversionen av notisen fanns några aktuella datum. Med min nya rubrik finns en utmärkt möjlighet att spinna vidare med samma röst och skapa en tydlig Call to Action (CTA) – en uppmaning till handling.

Så här till exempel:

Välkommen – anmäl dig senast 15 mars

Bra rubriker underlättar navigering och introducerar ämnet

I det här exemplet gäller det faktatext på webben. Syftet här är inte att någon ska läsa allt, utan att besökarna ska hitta den information de behöver i en viss situation. Det ställer krav både på kategorisering och navigering – bra rubriker gör stor skillnad.

På Skatteverkets webbplats finns en sida med rubriken Så fungerar rotavdraget. Efter en kort ingress följer dessa knappar – fyra rubriker som text och symboler:

Fyra knappar med symboler och följande texter: Planera arbetet, Mötet med företaget, Betala för arbetet och När arbetet är klart. Skärmdump.

Skatteverket har delat in faktainnehållet efter de olika skedena i ett rotprojekt. Ett bra val tycker jag, som blir tydligt och begripligt, eftersom det har läsarens perspektiv.

Om jag klickar mig vidare med Planera arbetet ser det ut så här:

Rubriken Planera arbetet, följt av en text på fyra rader. Därefter kommer fyra utklickbara boxar med texterna: Arbetet ska vara godkänt för rotavdrag, Din bostad ska vara godkänd för rotavdrag, Du ska ha rätt till rotavdrag och Har du rotavdrag att använda? Skärmdump.

Texten på boxar är också de en slags rubriker, den typ av rubriker som ofta kallas innehållsrika. De är i det här fallet en slags kärnmeningar; de anger kärnan i det stycke man kan klicka ut och få veta mer om. Det gör att du får veta något även utan att klicka ut boxen. Med sådana hårt nedkokade informationsbitar kan Skatteverket till och med förmedla information som du själv inte skulle leta efter eller uppmärksamma i en längre text.

Om du jobbat med webb så vet du hur svårt det kan vara att kategorisera information. Att fördela den på olika sidor och länka dem till varandra på ett sätt som fungerar utan återvändsgränder. Jag gillar Skatteverkets lösning av flera skäl. Som besökare känns det enkelt att förstå vilken fas jag är i. Och genom att jag ser redan i Planera-fasen se att det finns tre faser till blir det tydligt att jag behöver komma tillbaka hit senare.

Konsekvens, att göra lika ”när det går” bidrar till begriplighet. Därför blir jag glad när jag går in på den sida om rotavdrag som är riktad till företagare. Där möter jag samma upplägg med faser, men dessa utgår från företagarens perspektiv:

Fyra knappar med symboler och följande texter: Mötet med din kund, Planera och utföra arbetet, Ta betalt av kunden och Ansöka om rotavdrag. Skärmdump.

Sökmotorerna gillar också bra rubriker

Det är lätt att inse att väl genomtänkta rubriker gynnar din läsare. Hen får lättare överblick, hjälp att navigera, hitta och sålla bort information.

Det som gynnar läsaren gynnar förstås också dig: om du vill sälja eller bjuda in till något tjänar du på att din målgrupp känner sig tilltalad redan i rubriken och faktiskt läser vidare. Tydlig information hos Skatteverket kan bidra till att fler ärenden blir rätt från början och att trycket lättar på kundtjänst.

Men bra rubriker har ännu en fördel för er båda: din information blir lättare att hitta vid sökning. Google och andra sökmotorer ”tittar nämligen mer” på rubriker än på brödtext. Om du kan klura ut och använda de ord som dina besökare söker kommer fler besökare att hitta dig.

Läs rubrikerna noga och känn efter

Summa summarum: oavsett vad ditt syfte är med texten, så tjänar du på att lägga energi på bra rubriker. Om det passar med en ingress ska den komplettera rubriken – inte upprepa den.

När du tycker att att du är färdig, kisa mot texten och läs bara rubrikerna.

Ställ dig följande tre frågor:

  1. Känns rubrikerna logiska tillsammans – får du en hint om budskapet?
  2. Innehåller rubrikerna begrepp/termer som läsaren kan tänkas söka på?
  3. Är rösten rätt – både för dig och din målgrupp?

Kolla nu mina rubriker

Backa upp i texten och se vilka rubriker jag använt – lever jag som jag lär?

Det sista jag gjorde när jag skrev den här artikeln var att kolla och justera dem. Nu är de innehållsrika och framför faktiskt en stor del av mitt budskap.

 

Vill du läsa mer om text? 

Den här texten kommer från ett av mina nyhetsbrev. Det kan trilla ner även i din mejlbox någon gång i månaden om du vill.

Välkommen att prenumerera