Traditioner som dopp i grytan, lutfisk och gröt har hängt med ända sedan medeltiden, och att vi firar jul redan den 24 december är ett arv från före reformationen. Andra av julens självklarheter är betydligt nyare.
En stor del av julpyntet i våra hem, som adventsljusstaken och inomhusgranen, kom från Tyskland till Sverige först under 1800-talet. En bra bit in på 1900-talet (1928) gjorde filmen Janssons frestelse succé på bio – kanske gav det inspiration till namnet på just denna maträtt. Men det dröjde fram till 1970-talet innan frestelsen hamnade på julbordet. Det var över ett decennium efter att Kalle Anka blivit en del av tv:s julmeny redan 1960.
Våra egna perspektiv på vad som är en ”gammal tradition” blir lätt lite skeva. Det kollektiva minnet i ett julsällskap sträcker sig ju sällan mer än ett 80-tal år tillbaka.
Jul – ett ord med anor
Om än med ett föränderligt innehåll, så har ordet jul hängt med väldigt, väldigt länge. Nutida språkvetare dissar idén att det skulle ha någon koppling till franskans joli/-e (vacker). Idag anser man sig veta att det kommer från det gotiska språket, som nu är utdött. Redan då betecknade det en högtid som firades när det var som mörkast, vilket förmodligen gjorde det naturligt att låta namnet hänga med när den kristna julen började firas vid samma tid på året. Förutom i de nordiska språken finns ordet kvar i en del engelska uttryck med stavningen ”yule”.
Detta och mycket mer kan du läsa om hos Institutet för språk och folkminnen. I deras årskalender finns klickbara länkar som berättar om varje dags namnsdag, men också kuriosa och kunskap om våra högtider.
Samma sak men olika tolkning
Under hela min barndom på 1970- och 80-talet var Kalle Anka på julafton en självklar högtidsstund. Tecknad film på tv sändes ju bara vid enstaka tillfällen varje år. Den som växt upp med full tillgång till streamad tv och Youtube lär ha svårt att förstå just den fascinationen. Ändå verkar traditionen leva vidare på många håll. Kanske det unika och exotiska redan nu är att en hel grupp människor ser ett och samma tablå-tv-program …
Lär dig mer om årets namn och högtider – kunskapsbank hos Institutet för språk och folkminnen.
Vill du läsa mer om text?
Den här texten kommer från ett av mina nyhetsbrev. Det kan trilla ner även i din mejlbox någon gång i månaden om du vill.