Kunskap när du kan, vill och behöver

Mina fem onlinekurser handlar alla om vardagsverktyg och finns på Moderskeppet, en guldgruva för dig som gillar att lära.

Där finns nämligen sisådär 500 andra kurser i alla möjliga digitala verktyg: AI, sociala medier, skrivande, foto, video, layout och Microsoft-verktyg. Dessutom finns kurser om produktivitet och samarbete, som att skapa bra kurser och möten, om upphovsrätt och kommunikation. Floran utökas hela tiden, just nu med en självklar satsning på AI-verktyg.

I vissa kurser är läraren en av Moderskeppets egna medarbetare, men oftast är det någon som jag: en frilanslärare. Någon som har kunskaper och intresse för att dela med sig av dem. Man har stöd av en coach under hela kursprocessen men gör huvuddelen av jobbet själv: från att formulera syfte och målgrupp, bygga en struktur, skriva manus och skapa material.

Ulrika jobbar på laptop, sittande på en vit, gradäng med gula dynor.

Fem kurser som förenklar din vardag

fem kursbilder intill varandra: Tillgänglig PDF i Word, Tillgänglig PDF i InDesign, Tillgänglighet i befintlig pdf, Jobba smart i Word och Acrobat Pro från början.

Jobba smart i Word förklarar noga vad formatmallar är – det är grunden för att jobba smart. Jag reder också ut begreppen med sid- och avsnittsbrytningar, sidhuvud och sidfötter samt bildhantering. Ett särskilt kapitel visar hur du kan städa upp i en rörig fil (där du eller någon annan inte jobbat smart …) Det finns också ett kapitel om samarbete: granskning, kommentarer och spårade ändringar. Allt detta ingår i kursens 86 minuter.

Följande tre kurser handlar alla om digital tillgänglighet:

  • Skapa tillgänglig PDF med Word
  • Skapa tillgänglig PDF med InDesign
  • Tillgänglighet i befintlig PDF 

Alla beskriver hur du skapar en tillgänglig PDF, men med olika utgångspunkter. Även här är det bäst är att göra rätt från början, men skulle det inte vara gjort, går det också att fixa till.

Acrobat Pro från början presenterar ännu ett fantastiskt vardagsverktyg. Grunden är densamma som i gratisprogrammet Acrobat Reader, och kanske känner du till att Acrobat Pro behövs för att göra tillgänglighetskontroller. I kursen får du lära dig en massa fler smarta funktioner som finns i programmet: verktyg för att skapa, redigera och kombinera PDF-filer, till exempel.

Prisvärt, pedagogiskt och lättillgängligt

På Moderskeppet köper du inte en kurs i taget – du blir medlem för några hundralappar per månad. Då får du tillgång till hela smörgåsbordet av kurser: det du vill, när du vill. För team och arbetsgrupper finns särskilda paket med flera medlemskap.

Allt är pedagogiskt uppbyggt, på svenska och strukturerat för bästa möjliga lärande. Och helt fritt från reklam.

Satsa en dryg timme – eller en kvart i taget

Mina kurser är mellan en och två timmar långa. Men liksom alla Moderskeppets kurser är de uppbyggda av småbitar. Varje litet kursavsnitt är bara några minuter långt, och flera avsnitt om samma delämne samlas i kapitel.

På så vis kan du portionera ditt lärande: ta ett par avsnitt i taget och sedan testa det du lärt dig eller göra nåt helt annat. Sajten kommer ihåg var du slutade och leder dig direkt dit nästa gång. De tydliga titlarna på varje avsnitt gör det lätt att hitta tillbaka till ett enskilt avsnitt när du behöver repetera något särskilt eller hitta en lösning på något som krånglar.

Klicka igång den här filmen och se ett avsnitt från kursen Tillgänglig pdf från Word. Här får du lära dig hur du redan i Word kan ange den titel som ska visas på pdf:ens namnflik.

Sagt om kurserna

Jobba smart i Word

Som de allra flesta är jag självlärd i Word och har snappat upp en del efterhand. Kursen har redan lärt mig massor men jag kan också gå tillbaka och ta del av vissa avsnitt som mer handfast löser ett aktuellt problem. När man gör rätt får man dessutom tillgänglighetsanpassningen på köpet.

Skapa tillgänglig PDF med InDesign

Ulrika presenterar på ett väldigt pedagogiskt och lättförståligt sätt. Kursen innehåller mycket bra och handfasta tips med mycket användarvänligt. Här får du ta del av allt det viktigaste du kan behöva för att komma igång direkt.

Tillgänglighet i befintlig PDF

Enkla instruktioner att följa samtidigt som jag gör jobbet. Gillar kapiteluppdelningen som gör det enkelt kan gå tillbaka och lyssna på enskilda bitar. Tydligt och pedagogiskt men ändå kort.