Jag har gjort tre onlinekurser om tillgänglighet på Moderskeppet. De handlar alla om att skapa pdf-dokument som funkar för så många som möjligt – även för den som läser med syntolkningsverktyg. Sedan ett par veckor tillbaka är alla tre kurserna renoverade och rejält utbyggda:
Tre kurser på samma tema.  – men för olika förutsättningar och utgångspunkter. Budskapet är detsamma i alla kurser: Gör så mycket som möjligt i originalfilen. Mycket av det som ska göras för tillgängligheten är sådant du har nytta av även för skribent.
I kurserna Tillgänglig pdf från Word och Tillgänglig pdf från InDesign lär du dig hela kedjan: från originalprogram till färdig, tillgänglig och kontrollerad pdf.
Jag lär dig
  • jobba med styckeformat som ger taggar till pdf:en
  • hantera bilder
  • hantera tabeller
  • förbereda exporten till pdf-fil
  • kontrollera och justera den färdiga pdf:en

Rätt från början alltså. Men det kanske inte alltid är möjligt? Kunskaperna i kursen Tillgänglighet i befintlig pdf använder du då av någon anledning saknar originalfilen. Då får du fixa tillgängligheten direkt i pdf:en istället. Mer jobb, men ofta möjligt.

Nytt innehåll i alla kurser

Eftersom kurserna är drygt tre år gamla, var det dags för renovering. Om du sett de tidigare versionerna kan du nu bygga på med mer kunskap om
  • tabeller: att kontrollera och redigera taggarna i den färdiga pdf-filen.
  • taggträdet: mer om att granska läsordningen via taggträdet.
  • tillgänglighetsrapport: hur du dokumenterar din tillgänglighetskontroll
  • kontraster: verktyg för att kontrollera och förbättra färgkontrasterna.

Satsa en timme eller en kvart i taget

Du hittar kurserna på Moderskeppet, Sveriges största kunskapskälla för digitala verktyg. Där finns också mina kurser Jobba smart i Word och Acrobat Pro från början, och sisådär 695 kurser som andra lärare har gjort.

Du väljer själv när du tittar och du kan ta det i små, små bitar om det passar sig. Som lärare på Moderskeppet får man nämligen finfördela sina kurser för att förenkla för den som ska lära.

Varje litet kursavsnitt är bara några minuter långt, och flera avsnitt om samma delämne samlas i kapitel.

På så vis kan du portionera ditt lärande; ta ett par avsnitt eller ett kapitel i taget. Sedan kan du testa det du lärt dig eller göra nåt helt annat.

Sajten kommer ihåg var du slutade och leder dig direkt dit nästa gång.

De tydliga titlarna på varje avsnitt gör det lätt att hitta tillbaka till ett enskilt avsnitt när du behöver repetera något.

Här hittar du mig och mina kurser på Moderskeppet.

 

Lär det du vill och behöver

Som medlem betalar du några hundralappar i månaden, precis så länge du själv vill.

Läs mer om medlemskapet.

logotyp - en raket och texten Moderskeppet

Mer kunskap i din inbox?

Sådant här skriver jag om i mina nyhetsbrev, som jag skickar ut ungefär en gång i månaden. Där delar jag med mig om tips för skrivande och smarta kontorsverktyg, och ibland också med några glimtar från uppdrag jag jobbar med.

Välkommen som prenumerant!

Vill du läsa mer om text? 

Den här texten kommer från ett av mina nyhetsbrev. Det kan trilla ner även i din mejlbox någon gång i månaden om du vill.

Välkommen att prenumerera