tre glada smileys med texterna Skribent, Kommunikatör, Läsare

Den 11 oktober bjuder jag och Moderskeppet på ett gratis webbinarium. Jag kommer att visa att tillgänglighet faktiskt är ganska enkelt, och att den kunskapen kan göra ditt eget jobb både snabbare och smidigare!

Digital tillgänglighet handlar om att så många som möjligt ska kunna ta till sig och förstå digital information. Offentliga aktörer lyder numera under lagens krav, men de flesta vill väl nå så många som möjligt?

Tillgänglighet är centralt i min verksamhet; både klarspråk, mallar och dokument är delar av det. Inte sällan möter jag kommunikatörer som blivit gränspoliser med uppdraget att ”fixa tillgängligheten” före publicering av PDF:er på webben. Det blir starten på ett samtal om Word-kunskapen bland dem och deras kollegor.

Ta en titt på den här bilden:

liten grusad väg omgiven av grönska och med två nedfallna träd tvärsöver.

Många människor, förmodligen de flesta, kan passera här även om det ligger två träd över vägen. En person som är rullstolsburen, tillfälligt eller permanent, kan det däremot inte. Och en synskadad person, eller någon som passerar efter mörkrets inbrott, riskerar att snubbla och slå sig.

Så visst blir det enklare för alla utan hinder på vägen? Just det är poängen med tillgänglighet.

En kompetenshöjning som lönar sig

Den bästa vägen till tillgängliga dokument är att öka den generella kunskapsnivån i Word (eller andra program för att skapa innehåll). Sådan kunskap tar bort massor av ”träd på vägen” och gör vägen både smidigare och snabbare. Den som skriver kan fokusera på innehållet – och av bara farten blir dokumenten både snygga och tillgängliga.

Om dokumenten ska publiceras på webben blir tidsvinsten i nästa steg ännu större: istället för att plåstra om osmart gjorda dokument kan kommunikatören fokusera på att publicera och sprida innehåll och budskap i rätt kanaler.

Tillgänglighet brukar beskrivas som ”så bra som möjligt för så många som möjligt”. Med en bred kunskapshöjning blir det sant för både skribenter, kommunikatörer och mottagare.

En halvtimmes kickstart – gratis webbinarium

Den 11 oktober klockan 10–10:30 bjuder Moderskeppet och jag på ett matnyttigt webbinarium. Då visar jag hur du enkelt kan jobba smartare och få tillgängligheten på köpet. Vi presenterar också vägen till den kunskapen: den finns lastad på Moderskeppet. Det blir utrymme för frågor och tips för er väg vidare.

Bjud med chefen och kollegorna och upptäck tillsammans hur ni kan bygga kunskap och utveckla både er själva och verksamheten på riktigt. Varmt välkomna!

Här anmäler du dig

Mer kunskap i din inbox?

Sådant här skriver jag om i mina nyhetsbrev, som jag skickar ut ungefär en gång i månaden. Ibland finns där tips om skrivande och några glimtar från uppdrag jag jobbar med.

Välkommen som prenumerant!

Vill du läsa mer om text? 

Den här texten kommer från ett av mina nyhetsbrev. Det kan trilla ner även i din mejlbox någon gång i månaden om du vill.

Välkommen att prenumerera