När du själv blivit blind för din text efter att ha jobbat med den länge är det värdefullt att få hjälp av någon annan. Men att ge  respons, återkoppling, på någon annans text är inte alltid så enkelt. Sättet man skriver på är personligt och många har inte bara positiva minnen från lärares kommentarer och röda bockar på pappret under skolgången. Därför kan man vara rädd för att skapa dålig stämning.

Tänk på följande för en bra återkoppling:

Som man frågar får man svar

När du vill ha hjälp av någon annan måste du tala om på vilken nivå du behöver återkoppling. Vissa läsare ser lätt felstavningar och kan snöa in på dem. Då är det svårt att samtidigt granska innehållets logik och disposition.

Beskriv hur du upplever texten

Som respondent hjälper du skribenten genom att ge mer kött på benen. En återkoppling som ”Det är i stort sett lätt att hänga med i sammanhanget, men du behöver nog förtydliga … lite” ger betydligt mer än att konstatera att ”texten i stort sett är bra”. Genom att du ställer frågor får skribenten veta var det finns otydligheter: ”Jag läser detta som att…  Är det så du menar?”.

Om du vill ge konkreta förslag till ändringar kan du använda funktionen ”Spåra ändringar” i Word. Om du snarare vill ställa frågor använder du kommentarsfunktionen.

Lycka till med ditt skriv(sam)arbete!

figur av vikt tidningspapper

Vill du läsa mer om text? 

Den här texten kommer från ett av mina nyhetsbrev. Det kan trilla ner även i din mejlbox någon gång i månaden om du vill.

Välkommen att prenumerera