en smal väg på landet med grönska runtom

På senare tid har jag haft förmånen att granska texter till personliga brev för jobbansökningar. Det är en spännande och ansvarsfull utmaning att spegla någons personlighet, kompetenser och färdigheter på ett sätt som relaterar till det som efterfrågas.

Ofta brukar jag säga att ”skriv kort” är en sanning med modifikation. Men när det gäller ansökningar är det verkligen en sanning. Den som tar emot ditt brev kanske läser/skummar/ögnar igenom hundra brev.

Ditt personliga brev är inte ett påklätt cv

Undvik fällan att upprepa cv:ts kronologi i ditt personliga brev. Det är just cv:t som visar helheten, ger överblick och struktur på alla dina utbildningar, yrkeserfarenheter och andra kompetenser. Cv:t kan se (nästan) likadant ut oavsett vilken tjänst du söker – men varje personligt brev bör vara unikt. För varje jobb du söker väljer du ut godbitar från cv:t och utvecklar dem i brevet. Du fokuserar på den roll du söker och det företag du riktar dig till. Det utesluter såklart inte att du kan återanvända formuleringar.

Texttriangeln hjälper dig ta ett steg i taget

Du som varit på kurs eller sett mina tidigare inlägg känner igen texttriangeln – min favoritillustration av metodiken att skriva genom att tänka en nivå i taget. Den här texttriangeln är gjord just för jobbsökare och har råd för varje nivå, både för det personliga brevet och för cv:t.

Klicka på bilden nedan för att förstora den!


Länk till PDF med illustrationen Steg för steg till nya jobbet_Uttryckeriet

Koka ner genom att beskriva

Att skriva kort handlar framför allt om att slå flera flugor i varje smäll – att få varje stycke och varje mening att säga så mycket som möjligt. Om du kan beskriva det du åstadkommit på ett sätt som beskriver hur du fungerar kan du till exempel slippa de klyschiga meningarna av typen ”jag är bra på att arbeta både själv och gemensamt med andra”. De som papegoj-upprepar de färdigheter som efterfrågas i annonsen.

Var tydlig för att få rätt hjälp

Att beskriva och sälja sin egen kompetens är både svårt, jobbigt och krävande. Därför är andras input mycket värdefull då man ska skriva jobbansökningar. Du kan ha stor glädje av input i flera skeden av ditt skrivande. Var tydlig med på vilken nivå du vill att läsaren ska fokusera. Du vill ju inte ha tips om kommatering när du själv brottas med att välja innehåll till det personliga brevet.

Att granska och bearbeta jobbansökningar är något jag gärna hjälper till med. Utomstående ögon är värdefullt för att vässa din ansökan ett steg längre.

Välkommen att kontakta mig här på webbplatsen eller via mejl.

Vill du ha mitt nyhetsbrev?

Ungefär en gång i månaden skickar jag ett nyhetsbrev med tips om skrivande och lite inblick i de uppdrag jag jobbar med. 

Välkommen som prenumerant!

Vill du läsa mer om text? 

Den här texten kommer från ett av mina nyhetsbrev. Det kan trilla ner även i din mejlbox någon gång i månaden om du vill.

Välkommen att prenumerera