tecknad fyr som strålar samt texten 19 råd för att skriva begripligt

På senare tid har vi sett flera exempel på att tydlig text är viktig. En väsentlig del av de tidiga dödsfallen i COVID-19 var människor som inte har svenska som förstaspråk. I presskonferenser, forum och kommentarsfält blir det tydligt att människor efterfrågar information – ofta detaljerad sådan – och att enstaka ord kan får avgörande betydelse för hur budskapen tolkas.

Ett rykande färskt tips för dig som vill skriva begripligt är den här lilla boken. Utgivare är projektet Begriplig Text, som startades 2016 och nu har avslutats. Projektet syftade till att undersöka vad som gör texter lätta att läsa och förstå.

Ett antal personer med egna läsutmaningar har deltagit aktivt: testat att läsa texter och förklarat vad som förenklar och vad som försvårar.

I den fina ”fyrboken” samlas nu 19 konkreta råd – det handlar mycket om grafik, men också om struktur och disposition i själva innehållet. För varje råd finns ”kontrollfrågor”, exempel och förklaringar. 

Boken är en guldgruva för dig som jobbar med både tryckt och digital information, just för att den är så lättillgänglig. Och även om råden är extra viktiga för personer med stora läsutmaningar, är principerna desamma för alla läsare.

Tack Begriplig text för en snygg, lättläst och gratis kunskapsbank för klarspråk!

Ladda ner boken 19 råd för begriplig text.

Vill du få mitt nyhetsbrev?

Ungefär en gång i månaden skickar jag ett nyhetsbrev med tips om skrivande och lite inblick i de uppdrag jag jobbar med. 

Välkommen som prenumerant!

Vill du läsa mer om text? 

Den här texten kommer från ett av mina nyhetsbrev. Det kan trilla ner även i din mejlbox någon gång i månaden om du vill.

Välkommen att prenumerera