symbol för tillgänglighet samt text "så bra som möjligt för så många som möjligt"

Den 23 september i år kickar ytterligare bestämmelser igång i lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Hittills har den omfattat endast webbplatser som publicerats sedan lagen tillkom, men från och med detta datum gäller den alla offentliga aktörers webbplatser. En gissning är att det kommer att höja förväntningarna på tillgänglighet även hos andra aktörer.

Den här filmen ger en bra introduktion till vad som menas med digital tillgänglighet. Den är på engelska men har svensk text:

https://www.youtube.com/watch?v=8Ik_LHmZx8Y&t=86s&cc_lang_pref=sv

Lagen hänvisar till de så kallade webbriktlinjerna, som har funnits som rekommendationer och vägledning under ganska lång tid.

Även PDF:er ska vara tillgängliga

En av webbriktlinjerna säger att man i första hand bör publicera information direkt på webbsidor och begränsa användningen av PDF:er.

Det är i och för sig förståeligt och väl värt att överväga. Men det finns ett stort antal sammanhang där PDF:er är det bästa alternativet – inte minst för rapporter och andra ”trycksaker” som besökarna då kan ladda ner som en helhet. Därför innehåller webbriktlinjerna formuleringen att ”de PDF:er som publiceras ska vara tillgängliga”. Då ska de, precis som webbplatsen i övrigt, vara navigerbara och tolkningsbara även med hjälpmedelsprogram.

Gör helst rätt från början

Allra smartast är att tänka tillgänglighet från början. Då blir det ofta inte något merarbete, utan istället ett smartare sätt att jobba. Du kan ta hänsyn till innehåll och design och få nytta av tekniken under tiden du arbetar.

Min kurs Skapa tillgänglig PDF med InDesign finns nu publicerad bland Moderskeppets många videokurser:


logotyp - en penna och texten Moderskeppet

Där lär du dig bland annat poängen med att använda styckeformat i InDesign för att jobba effektivare och få tillgänglighet av bara farten. Du får också höra hur skärmläsare tolkar olika tillgängliga dokument.

Lär dig att fixa i efterhand – när du inte har något val

Min nästa kurs hos Moderskeppet är på gång inom kort och handlar om hur du fixar tillgängligheten i en färdig PDF. Ibland kanske du inte har tillgång till originalet. Det är alltså möjligt, men då kan du ju bara ta hänsyn till de tekniska detaljerna. I den kursen lär du dig analysera tillgängligheten och åtgärda de brister som finns. 

Uppföljaren har Word i huvudrollen 

Jag arbetar just nu med att ta fram ytterligare en kurs för Moderskeppet med fokus på Microsoft Word. Även där är det styckeformaten som är nyckeln till både smarta arbetssätt och tillgängliga PDF:er. 

Vill du ha mitt nyhetsbrev?

Ungefär en gång i månaden skickar jag ett nyhetsbrev med tips om skrivande och lite inblick i de uppdrag jag jobbar med. 

Välkommen som prenumerant!

Vill du läsa mer om text? 

Den här texten kommer från ett av mina nyhetsbrev. Det kan trilla ner även i din mejlbox någon gång i månaden om du vill.

Välkommen att prenumerera