Traditionell väckarklocka på skrivbord med uppslagen bok. Foto.

Din läsare behöver kunna orientera sig ”i tiden” för det du berättar, till exempel förstå vad som hände före något annat. Ibland blir det långt och krångligt, det skymmer sikten för själva skeendet. Att hantera tiden är en del i att ge texten struktur i det lilla, inom och mellan meningar.

Struktur behövs på flera olika nivåer i en text. En längre text kan bestå av flera kapitel eller avsnitt, som behöver komma i en logisk ordning. Informationen inom varje del behöver också struktureras, så att läsaren kan följa resonemang och fakta. Ett vanligt tips är ”ett stycke = ett ämne”.

På nästa nivå gäller det strukturen inom varje stycke. Här handlar det mycket om att tydliggöra sammanhang inom och mellan meningar. Dagens skrivtips handlar om att hantera tidsuttryck smart, så att själva berättelsen får stöd och kan behålla huvudrollen.

På meningsnivå går det alltså fort och lätt att få ett nytt förslag. Men den som äger texten behöver förstås granska och överväga förslaget, särskilt vad gallringen av innehåll innebär för budskapet.

1. Klara av tiden först

Många tidsuttryck fungerar bra i början av meningen. Då placerar du genast meningens innehåll i tiden, vilket gynnar läsaren. Dessutom förenklar det ofta fortsättningen av meningen.

Här kommer ett exempel:

Efterfrågan på hållbara resor ökar stadigt sedan flera år tillbaka och besökare vill veta att deras resor inte har negativ påverkan på miljön och det lokala samhället.

Så här blir det om jag lägger tidsuttrycket först:

Sedan flera år tillbaka ökar efterfrågan på hållbara resor, besökarna vill veta att deras resor inte har negativ påverkan på miljön och det lokala samhället.

Jag ”klarar av” tidsuttrycket och ger en kontext till det som följer efteråt. Andra halvan av meningen förklarar ju begreppet ”hållbara resor” och nu följer det direkt på begreppet.

Beroende på sammanhanget kan det också vara en god idé att dela upp den ganska långa meningen. Det finns flera möjliga lösningar – nu väljer jag att binda meningarna med frasen ”Det innebär”:
Sedan flera år tillbaka ökar efterfrågan på hållbara resor. Det innebär att besökarna vill veta att deras resor inte har negativ påverkan på miljön och det lokala samhället.

 

Tre blå boxar märkta 1, 2, 3, på rad intill varandra med pilar från den ena till nästa.

2. Formulera symmetriska meningar

Att placera tiden i meningens början är extra hjälpsamt när du vill beskriva ett skeende där varje mening har ett tidsuttryck.

Här kommer ett exempel – först utan åtgärd:

  • Byggnadsnämnden beviljade bygglov till den sökande den 19 september.
  • Överklaganden från två grannar kom in den 7 oktober. De bor norr om fastigheten och öster om fastigheten.
  • Nämnden beslutade att avvisa överklagandena den 20 december och då vann bygglovet laga kraft.

Med tidsuttrycket först och symmetriska (likformiga) meningar börjar blir det lättare att följa skeendet och gör den mittersta meningen betydligt enklare:

  • Den 19 september beslutade byggnadsnämnden att bevilja bygglov till den sökande.
  • Den 7 oktober kom överklaganden in från grannarna norr och öster om fastigheten.
  • Den 20 december beslutade nämnden att avvisa överklagandena och bygglovet vann laga kraft.

En kaffekopp intill en kalender, uppslagen på en sida utan noteringar.

 

3. Följ kronologin inom och mellan meningarna 

Om du har flera ”olika tider” inom ett stycke eller inom en mening är det extra viktigt att hjälpa läsaren.

Här kommer ett sådant exempel:

Sedan tidig ålder har Robert varit intresserad av musik, och även om han själv inte varit musiker, så tillbringade han en stor del av sin uppväxt med att hänga i skivbutiker.

Hela meningen avser visserligen dåtid, men syftningarna är ändå olika. Uttrycken ”tidig ålder” och ”uppväxt” handlar om ungefär samma dåtid (långt tillbaka), men ligger långt från varandra i själva meningen.

Formulera meningen så den följer kronologin och inte hoppar fram och tillbaka. Då öppnar sig dessutom en bra möjlighet att dela upp den långa meningen:

Redan som barn var Robert intresserad av musik och han tillbringade en stor del av sin uppväxt med att hänga i skivbutiker. Ändå har han själv aldrig varit musiker.

Jag iakttar meningen igen och känner att jag fastnar på den ganska omständliga formuleringen ”tillbringade sin uppväxt”. Jag hittar följande lösning:

Redan som barn var Robert intresserad av musik och som ung hängde han mycket i skivbutiker. Ändå har han själv aldrig varit musiker.

Mer kunskap i din inbox?

Sådant här skriver jag om i mina nyhetsbrev, som jag skickar ut ungefär en gång i månaden. Där delar jag med mig om tips för skrivande och smarta kontorsverktyg, och ibland också med några glimtar från uppdrag jag jobbar med.

Välkommen som prenumerant!

Vill du läsa mer om text? 

Den här texten kommer från ett av mina nyhetsbrev. Det kan trilla ner även i din mejlbox någon gång i månaden om du vill.

Välkommen att prenumerera