Ibland klickar det direkt med nya bekantskaper – mig hände det förra veckan. Låt mig presentera min nya digitala vän – Padlet.

Inför en hel föreläsningsdag om skrivande sökte jag efter någon övning. Jag ville skapa interaktivitet och få studenterna att tänka själva på temat texter. Syftet var att spegla hur många olika slags texter vi stöter på i vår vardag.

Att använda post-it-lappar var uteslutet, eftersom vi var över 130 personer i rummet. Att var och en skulle skriva upp och berätta högt var heller inte något alternativ. Jag googlade på ”digital anslagstavla klassrum gratis” och hittade precis det jag sökte: Patricia Diaz tipslista med digitala verktyg för skolan. Först på listan i denna guldgruva stod Padlet.

Patricias lilla bildspel gav mig en direkt väg in i verktyget och det tog mig bara några minuter att sätta upp min första vägg. Jag provade att jag kunde skicka lappar direkt till väggen från min telefon, utan att själv vara inloggad. Det är en av de inställningar man kan göra för väggen.

Lätt att skapa delaktighet
Efter en kort inledning på föreläsningen delade jag länken med studenterna via QR-kod och länk på en Powerpoint-bild, och så var vi igång. Innehållet på väggen växte fram och alla såg i realtid nya lappar som kom upp. Plötsligt var det bara en fördel att vi var många. På bara nån minut växte bilden ovan fram.

Att vi var många blev nu en styrka istället för ett problem! Med det lilla rosa plustecknet nere till höger kunde alla bidra med inlägg, antingen via datorn eller telefonen.

Verktyget krävde minimalt med förberedelser. Det finns flera olika typer av väggar att välja på, men har du väl lärt känna dem kan du abslut sätta upp en vägg spontant vid ett möte.

Den här gången använde vi bara textlappar, men det går utmärkt att sätta upp lappar med bilder på. Då laddar man upp dem antingen från Googles bildsök eller från sin dator. Det visar jag i följande demo:


Och efter att workshoppen är klar – jo, då kan man ladda ner sin Padlet antingen som bild, PDF eller som Excel-ark, skicka ut den till deltagarna och/eller jobba vidare med resultatet.

Testa direkt – klicka på symbolen nedan!


Den här texten kommer från ett av mina nyhetsbrev. Jag skickar ut ett sådant brev ungefär en gång i månaden med tips om skrivande och lite inblick i de uppdrag jag jobbar med. 

Välkommen som prenumerant!

Vill du läsa mer om text? 

Den här texten kommer från ett av mina nyhetsbrev. Det kan trilla ner även i din mejlbox någon gång i månaden om du vill.

Välkommen att prenumerera