Kan du vardagsverktygen – på riktigt?

Själv var jag med i den digitala gryningen på 90-talet – gick datakurs i skolan och fick ta datakörkort på jobbet. Den grunden har jag haft nytta av.

De som kommit ut i studier och arbetsliv på den här sidan millennieskiftet är ofta helt och hållet självlärda. Till råga på allt tror ibland äldre generationer att de kan, eftersom de ju är “uppväxta med data”.

När jag får texter att språkgranska ser jag bristerna. Skribenten kan ha lyckats spackla så att det ser bra ut på ytan, vilket förmodligen flyttat fokus från texten och tagit en hel del extra tid i anspråk. Bristerna kommer att visa sig om det behövs en innehållsförteckning. Men också om filen ska bli en tillgänglig PDF för att spridas eller publiceras online.

När man “klarar av vardagen” kan det vara svårt att ta sig tid att lära mer, och det kan vara svårt att hitta rätt nivå. Med skräddarsydd coachning träffar du rätt direkt.

En enkel väg till en enklare vardag

Hos mig finns inga standardupplägg för utbildning, varken i Word eller i de andra vardagsprogrammen. Vi ses över en analog eller digital kopp kaffe, för att kartlägga vad som är rätt för dig – och kanske också några av dina kollegor. Då ställer jag frågor för att få grepp om vilka kunskaper du och kollegorna har och vilka som skulle kunna förenkla ert arbete. Det förslag jag sedan lämnar kan ibland vara en interaktiv frågestund – andra gånger en coachning i flera steg.

Jag vågar lova att ett par timmars workshop kan förändra och förenkla vardagen rejält för de allra flesta.

logotyper för Word, Powerpoint och Acrobat med glödlampor.

Från Word-störd till Word-nörd 2024?

blå ruta med texten What a wonderful följt av ikonen för Word.

Under året tar jag alla chanser att hitta sätt att missionera och sprida kunskap om just Word – det allra vanligaste vardagsverktyget. Jag ser fram emot att uppleva många aha-upplevelser när fler inser potentialen i att kunna det på riktigt.

Jag erbjuder:

Egen workshop på jobbet

Med en alldeles egen workshop kan innehåll och nivå bli precis det som deltagarna behöver. Några möjliga teman är tillgänglighet, formatering eller att samarbeta via kommentarsfunktionen. Men workshoppen kan också vara ett smörgåsbord av frågor ställda av deltagarna.

Det går finfint att hålla workshoppen online, men om ni finns i Jönköping-Huskvarna-området föreslår jag att vi ses på riktigt. Jag har tillgång till lokal i centrala Jönköping för upp till 8 personer.

Gratis öppen workshop varje månad

Detta koncept har jag testat flera gånger nu och fått uppleva många aha-upplevelser.

I din anmälan ställer du en fråga eller beskriver vilken funktion du behöver men inte känner till. Eller nåt du har försökt göra, men stött på patrull.

Jag bjuder in alla anmälda med en Teams-länk och under en timme får du dels svar på din fråga, dels får du kunskap, tips och tricks utifrån vad de övriga deltagarna frågat.

Bra, eller hur? Klicka på knappen nedan så får du inbjudan inför varje gång!

Lär online – som komplement eller alternativ

Jag har gjort sammanlagt fem onlinekurser, som alla handlar om just vardagsverktyg.

De finns tillgängliga precis när du vill, och är indelade i korta avsnitt för att du lätt ska hitta rätt.

Läs om Moderskeppet och mina kurser.

logotyp - en raket och texten Moderskeppet

Kundcase: Kompetenslyft vid mallansering

Jag fick i uppdrag att granska och justera Word- och Powerpoint-mallar åt Södra Munksjön Utvecklings AB (SMUAB) för att göra dem lättare att använda.

Vi samlade alla medarbetare under en halvdag och lanserade de nya mallarna: varför de finns, hur de ska användas, vad som kan och får justeras och ändras, och hur man klistrar in text från andra dokument.

Det gav ett kunskapslyft, men också givande diskussioner deltagarna emellan om skrivande och kommunikation.

Innan utbildningen tror jag att alla tänkte att de verkligen kunde Word och att använda mallar. Men faktum var att alla lärde sig nya saker och aha-upplevelserna var många.

Jag upplever att vi fick en fördjupad kunskap och nu använder mallarna på ett bättre, effektivare och mer korrekt sätt. Det uppstår ibland fortfarande frågetecken, men istället för att hitta på egna lösningar försöker vi idag göra rätt. Tack vare det fina samarbetet med Uttryckeriet har vi också ett bra bollplank och kan reda ut frågetecken snabbt.

Jenny Lagström, marknads- och kommunikationsansvarig, Södra Munksjön Utvecklings AB