Förmedla kunskap

Home/Förmedla kunskap

Skriver du ofta i jobbet?

Även om skrivandet inte är din huvudsakliga kompetens eller arbetsuppgift, så gör du förmodligen det. Fundera bara på hur många mejl du skickar varje dag!

Mer kunskap kan göra ditt skrivande enklare, roligare och effektivare. Det kan också minska risken för otydlighet och missförstånd även i dina vardagstexter: interna mejl, offerter eller instruktioner till kollegor.

Jag erbjuder både föreläsningar och coachning i klarspråk och att skriva facktexter. Allra bäst blir det om den grupp som deltar sysslar med ungefär samma typ av texter.

Här är några exempel på utbildnings- och coachingupplägg:

Klarspråk – nödvändigt för en del men hjälpsamt för alla

Genom att ta en sak i taget arbetar du med textens olika nivåer i tur och ordning. Det är liksom inte lönt att börja peta med enstaka ord och kommateringar innan du vet om innehållet ens ska eller bör vara med.

Under en till två timmar introducerar jag ett sätt att tänka i flera steg när du skriver. Om deltagarna är från samma organisation så använder jag exempel från den egna verksamheten. Om det finns tid lägger vi in någon övning som vi sedan går igenom tillsammans.

En bra gruppstorlek är 8-10 deltagare. Då kan vi dels ha en dialog kring exemplen, dels finns det utrymme för frågor från deltagarna.

Här hittar du ett smakprov med exempel från några seminarier (152 kB) .

Läs mer om tänket med Fem F.

Språkcoachning individuellt eller i mindre grupp 

Efter att ha fått grunderna är det värdefullt att få handledning kring egna texter.

Det går att coacha på flera olika sätt: individuellt eller i grupp på 2-4 deltagare, som arbetar med liknande texter.

Vid coachning bearbetar vi deltagarnas egna texter tillsammans . Vi diskuterar tonalitet, språkriktighet och flyt. Genom att deltagarna känner till grunderna i vad som påverkar läsbarheten är det lätt att anknyta till de olika nivåerna i texten.

Mesta möjliga nytta med Word

Bättre Word-kunskap sparar tid – det minskar både stressen och den frustration du kan känna när du inte lyckas få ordning på texter, marginaler och format i dina dokument.

Jag kan visa och lära ut tips och tricks kring mallar och andra smarta funktioner i Word.  När organisationen har ny grafisk profil är det ett perfekt tillfälle att satsa på en workshop för att lansera dem så att de blir använda.

Några uppdrag inom utbildning och coachning

Ett personligt bollplank

Nicole Erkensten är erfaren som skribent och kommunicerar dagligen näringslivsnyheter till bolagets intressenter och till omgivningen. Hon kände att hon ville utvecklas vidare, men inte genom någon sedvanlig kurs. Istället skickar hon nu sina egna nyhetstexter till mig, som jag går igenom och kommenterar. Hon använder sedan min feedback för att genast slipa vidare och finjustera texterna innan publicering. Genom att vi arbetar med verkliga texter blir det både relevant och tidseffektivt.

När jag träffade Ulrika från Uttryckeriet kände jag direkt att vi klickade. Hon förstod precis vad det var som jag sökte efter – ett personligt bollplank som kan hjälpa mig framåt när jag fastnar. Hon tar mina texter och lyfter dem till en ny nivå, och, ännu viktigare, hon utvecklar mig som skribent.

Nicole Erkensten, marknadskoordinator

Webbcafé med klarspråk 

Vid ett par tillfällen har jag deltagit vid det webbcafé som regelbundet anordnas för webbredaktörerna på Jönköpings kommun. Vi har tillsammans tittat på deras egen webbplats med klarspråksögon.

Jag anlitade Uttryckeriet för att få en introduktion till att förenkla texterna på vår webbplats, i form av ett föredrag.  

Vårt samarbete har varit utmärkt! Företaget utmärker sig genom flexibilitet, struktur och enkelhet.

Jag uppskattar särskilt att föredraget var kryddat med exempel från vår egen webbplats. Då blir det mer konkret och pekar ut vad vi behöver jobba med.

Christina Lindqvist, webbansvarig kommunikatör

logotyp Jönköpings kommun
Dagens rätt: Klarspråk

It-konsultföretaget Orango (då Pdb) anlitade mig för en lunchföreläsning om klarspråk för hela personalen. Under en knapp timme gick jag igenom textens olika nivåer och processen från tanke till färdig, läsbar text.

Tydligt och pedagogiskt kring ett ämne som engagerar alla som skriver – det vill säga alla. 

De många frågorna under och efter föreläsningen visade att ämnet engagerar och berör alla, även dem som inte har skrivande som sin huvudsakliga sysselsättning.

Ulrika gav oss roliga exempel och lättillgängliga tips som vi kan applicera direkt i vår skriftliga kommunikation. 

Beata Stigmarker, marketing manager