Blogg

Tre tips för dina vardagstexter

Skriv för att bli läst – även i vardagstexterna du mejlar. Följ dessa tre steg för att ge din läsare fokus, förståelse och förtroende.

Continue Reading

Lunchföreläsning 27 november

Vad och hur skriver du till vardags? Ta chansen att få några texttrix till mejl, offerter och webbtexter som du kan använda på stört.

Continue Reading

Hållbarhet och språk hänger ihop

Hållbarhet handlar om sociala, ekonomiska och miljömässiga faktorer. Allt hänger ihop och kräver kommunikation för att bli verklighet.

Continue Reading

Padlet – smarta digitala post-it-lappar

Ibland klickar det direkt med nya bekantskaper - mig hände det förra veckan. Låt mig presentera min nya digitala vän – Padlet.

Continue Reading

Svemesterkvisset

I mitt nyhetsbrev häromveckan fanns ett kviss med språktema. Här kommer de rätta svaren: Omkastade semestermål: SKARMANHOS – OSKARSHAMN NÄRGAN – GRÄNNA DALÖN – ÖLAND STRÖ ELEN – ÖSTERLEN RASKE – SKREA eller SAREK SNACUK GBAK – KUNGSBACKA Ungefär hur många olika språk talas och skrivs bland människor som bor i Sverige? Rätt svar: ungefär 150 språk Vilka är de fem nationella minoritetsspråken i Sverige?Rätt svar: finska, samiska, meänkäli (tornedalsfinska), jiddisch och romska Vad heter Sverige på samiska?Rätt svar: Ruotta.Här hade jag kunnat vara mer exakt: Ruotta är namnet på nordsamiska. På sydsamiska heter det Svöörje, Sveerje eller Svierje och på lulesamiska heter det...

Continue Reading

Historiens vingslag genom språket

Årets semestertema blev Östersjön, men semestermålen Gotland och Lettland hade mer gemensamt än jag reflekterat över innan. Under flera hundra år var Visby och Riga handelsstäder med massor av internationella kontakter.

Continue Reading

Kreativitet i retoriken

Inte hade jag anat att jag skulle hålla tal om engångskameror och på en och samma dag få höra fem andra personer göra detsamma.

Continue Reading

Skriver dagens unga sämre?

Redan de gamla grekerna sägs ha beklagat sig över ungdomars sätt att skriva. Det gör vi inte i Studieverkstaden.

Continue Reading

Så länge jag tänkt detta, och nu är jag online

Den som säger det om sin nya webbplats är Annika Hall. När var och en får bidra med det den är bäst på blir samarbetet tidseffektivt och roligt.

Continue Reading

Öppnar eller sluter du dialogen?

Språk och ordval påverkar debattklimat och relationer.

Continue Reading