liten vit robot med stort huvud, glasögon och ett stort leende. På magen står det AI.

Jag befinner mig just nu i en kursbubbla – närmare bestämt en onlinekursmakarbubbla. Det är ett jobb som kräver djup koncentration och öppnar nya världar.

När jag skriver manus utifrån min uttänkta avsnittsstruktur behöver jag revidera en hel del. Verkligheten är inte alltid lätt att förutspå. Parallellt med manusskrivandet bygger jag en Powerpoint-presentation med det som ska visualiseras på skärmen när jag inte syns själv.

Jag skapar korta texter som fungerar bra som exempel. För att kunna ta fram bearbetningar och grafik stegvis, medan jag berättar, måste jag göra många versioner av varje bild. När det behövs pilar eller understrykningar för att förtydliga, behövs ännu fler versioner, som ska kunna klickas fram en i taget. Så småningom kommer jag peta in både bilder och talat manus i redigeringsprogrammet där jag gör kursavsnitten.

Hjärnan går på högvarv för att knyta ihop sammanhanget på bästa sätt och avgöra vad tittaren behöver se och höra i varje enskild del av kursen.

ett trassligt trådnystan, som steg för steg vecklar ut sig och formar sig till en lysande glödlampa.

 

Klarspråk med (och utan) AI

Kursens arbetsnamn är nu Klarspråk med AI. Men från början var det Klarspråk med och utan AI.

Jag anade att AI var bra i vissa delar av textarbetet, men var övertygad om att den borde portas helt i andra steg. Ju mer jag använder den och testar, desto mer imponerad blir jag. För den som själv begriper sig på text och klarspråk kan AI hjälpa till på fler sätt än jag anade.

Som i alla kurser pratar jag också här om texten i nivåer: det börjar med syfte och målgrupp. Den här fasen är oerhört viktig och där vilar ett tungt ansvar på mig själv att tänka efter och fatta beslut, för att slippa återvändsgränder och omvägar när jag väl börjar skriva.

Steg för steg zoomar jag sedan in: till innehållsbitar, stycken, meningar, ord och tecken. För varje nivå testar jag AI:s styrkor och begränsningar.

 

Be om hjälp på rätt sätt

Särskilt imponerad blir jag av hur AI kan hjälpa mig att hitta struktur i en rörig text. I det här exemplet ser du någons mötesanteckningar från den region som den fiktiva staden Byköping tillhör. Som de flesta regioner kämpar de med dyra hyrläkarinsatser:

HIttade du några språkfel? Eller är kanske problemet något annat?

När jag visar den här texten i klarspråkskurser färglägger jag texten för att förstå dess olika innehållsdelar:

samma text där färger visar olika miniämnen: Mål, Fakta nuläget och Framöver. Färgerna visar att ämnet växlar fram och tillbaka till samma igen.

Det finns tre tydliga innehållsbitar: mål, nuläge och framtid. När varje bit får en egen färg syns det tydligt att de blandas om och varvas i texten. Möjligen kan texten förbättras på menings- och ordnivå, men det största problemet är strukturen.

Jag klistrar in den befintliga texten i Chat GPT och ber den ordna upp strukturen:

Som du ser identifierar AI samma innehållsdelar som jag gjorde vid färgläggningen. Och ger mig genast ett förslag där texten delats in efter det.

Huruvida det behövs rubriker eller inte är en annan fråga, och jag måste förstås gå igenom och granska textinnehållet. Men att AI genast ”förstod” innehållsbitarna och skapade en logisk struktur visar stor potential för rollen som hjälpsam kollega.

Din kunskap avgör resultatet

Det viktiga här är att jag själv gjorde analysen att texten och förstod att problemet var just strukturen. Jag skrev en prompt (uppmaning) till AI att ordna upp strukturen. Hade jag bara bett den rätta texten hade resultatet blivit ett annat.

Till dig som förstått grunderna i klarspråk, men upplever att tröskeln är för stor och tiden för knapp att verkligen tillämpa det: När du kan instruera AI på rätt sätt kan du få den hjälp du behöver för att det ska bli av med klarspråk. Det gynnar förmodligen dig som skribent – det gynnar garanterat den som ska läsa och förstå dina texter.

Med det sagt återvänder jag n till kursbubblan och knåpar vidare. Det här kan göra skillnad på många av de texter vi alla möter i vardagen.

Planerat kurssläpp är tidig höst – jag håller dig informerad :)

en teckning med en bubbla, i den sitter kvinna med dator. Intill henne står en glad liten robotliknande figur med texten AI på magen.

 

Mer kunskap i din inbox?

Ungefär en gång i månaden skickar jag ut ett nyhetsbrev. Det innehåller också tips för skrivande och smarta kontorsverktyg, och ibland några glimtar från aktuella uppdrag.

Nyhetsbrevet är förstås också en säker källa för att få veta när det är dags för nästa öppna Word-workshop.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Vill du läsa mer om text? 

Den här texten kommer från ett av mina nyhetsbrev. Det kan trilla ner även i din mejlbox någon gång i månaden om du vill.

Välkommen att prenumerera