Under 2023 har jag (som vanligt) fått chansen att jobba med många olika slags uppdrag och tillsammans med en rad trevliga uppdragsgivare. Här kommer en återblick på några utav dem, och därefter en blick in i det nya året.

Energi i klassrum – ett läromedel för SFI

I våras intervjuade jag utrikesfödda energiexperter, som nu bor i Sverige. Det gav nya intressanta och ofta underhållande perspektiv på svenskt arbetsliv! Uppdragsgivare var Energiföretagen och mina texter blev stoff för LYS förlag, som bearbetade dem vidare och skapade övningar, både på energisvenska och allmän jobbsvenska. Här ser du ett exempel på en övning på snarlika ord:

skärmklipp på en övning i svenska med ord som låter lika, till exempel chattar och tjatar.

Resultatet av det hela var ett helt nytt SFI-läromedel! Syftet är att fler ska få upp ögonen för energibranschen – en bransch som formligen skriker efter kompetens. Materialet är gratis, så tipsa gärna någon som undervisar i eller själv lär sig svenska som andraspråk. Här hittar du Energi i klassrum.

Kunskap som förbättrar

Region Jönköpings län har satsat på utbildning under året: jag har pratat både tillgänglighet och klarspråk. Utbildningen i klarspråk sker vanligen i två steg: en inledande föreläsning följt av en workshop ett par veckor senare. Vid workshoppen jobbar vi med deltagarnas egna texter och ger kött på benen, för att deltagarna sedan ska kunna tillämpa kunskaperna i sin vardag. Och det gör de – härligt nog får jag återkoppling om hur de utvecklar texter och arbetssätt.

 

Den enhet som jobbar med interna it-system tog kunskaperna vidare till en lathund för alla it-manualer de skriver. Dessa texter ska läsas och förstås av väldigt många medarbetare och jag tror att satsningen på tydlighet och enhetlighet kommer att bli uppskattad.

Ett annat roligt ”regionuppdrag” var kursdagen för de personer som jobbar med smittskydd och vårdhygien. De hade intressanta kommunikationserfarenheter att dela med sig av från pandemiåren. Ett exempel var att de då fick uppleva hur ”deras” ord och termer, som till exempel flockimmunitet, kom att bli en del av allmänspråket.

”Det nya svenskläraret”

En dag i augusti debuterade jag som svensklärare för deltagarna på journalistutbildningen på Södra Vätterbygdens folkhögskola. Sedan dess träffar jag dem ett par timmar varje vecka. Jag chansade och gick ut hårt: med grammatik och ordklasser, som hos de flesta låg långt, långt bak i minnesbanken. Det var – kors i taket – uppskattat! En delikat utmaning under hösten har varit att hitta på övningar och lekar som både kan lätta upp teorin, ge variation och förankra kunskaperna. Det har absolut varit lärorikt för mig och det verkar det ha varit även för dem! Med den grund som nu är lagd räknar jag med att under våren ägna mer tid åt coachning på texter de själva skrivit.

Det är riktigt kul att få jobba med en så här liten grupp – 14 deltagare, som alla har stort intresse för skrivande och kommunikation! De var väl värda varsin personlig bokstavspepparkaka i julklapp:

Oavsett yrkesroll är språket ett vardagsverktyg för alla, och när ämnet kommer på tal visar sig de flesta vara intresserade. På samma sätt fungerar det faktiskt med de digitala vardagsverktygen, om än med något längre startsträcka.

Min mission: lär dig vardagsverktygen

I höst har jag testat att ha Word-workshoppar online, där deltagarna har fått ställa frågor kring det de hakar upp sig på. Vi har setts online i grupp, och jag har förklarat och visat på lösningar. Många moment har visat sig vara ganska enkla när man vet vägen dit, och det har varit såååå kul att få ta del av deras aha-upplevelser kring sånt som förenklar deras vardag.

På detta ämne har jag två konkreta nyårslöften:

  1. Det blir fler öppna workshoppar framöver.
  2. Jag kommer att erbjuda både personlig coachning och gruppcoachning på samma tema: Word. Det berättar jag mer om på andra sidan årsskiftet.

Summa summarum

Jag ser tillbaka på ett omväxlande och givande år, och planen är att fortsätta på den linjen. Trots ett just nu ganska dystert världsläge, får vi inte ge upp hoppet om a wonderful world.

Men i väntan på det utnämner jag och Uttryckeriet 2024 till… A wonderful Word…

blå kvadrat, en vit ram med en glödlampa överst, följt av texten What a wonderful och därefter Word-logotypen.

Mer kunskap i din inbox?

Sådant här skriver jag om i mina nyhetsbrev, som jag skickar ut ungefär en gång i månaden. Där delar jag med mig om tips för skrivande och smarta kontorsverktyg, och ibland också med några glimtar från uppdrag jag jobbar med.

Nyhetsbrevet är förstås också en säker källa för att få veta när det är dags för nästa öppna Word-workshop.

Välkommen som prenumerant!

Vill du läsa mer om text? 

Den här texten kommer från ett av mina nyhetsbrev. Det kan trilla ner även i din mejlbox någon gång i månaden om du vill.

Välkommen att prenumerera