kommunvapen i grönt och vitt, texten Habo kommun.

Habo kommun har ett starkt näringsliv och får toppbetyg för sitt företagsklimat. För att ytterligare stärka sitt bemötande tog näringslivskontoret initiativet till en gemensam klarspråkssatsning för flera av kommunens förvaltningar. 

Första steget var ett gemensamt seminarium för medarbetare från bygglov, upphandling, miljö och kommunikation. Därefter mötte jag varje grupp i workshoppar kring deras egna texter.

Mycket handlade om att tydliggöra strukturen och att medvetet välja tilltal och tonalitet, rösten i texten. Men diskussionen kring texter blev också en diskussion kring att utveckla de egna arbetssätten. Feedbacken gav bygglovsenheten en idé. Den information som sökanden måste ha inför och under själva bygget skulle kunna lyftas ur beslutet och på så sätt bli lättare att hitta och förstå.

Bygglovsenheten tar nu med sig klarspråkstänket och ser över fler mallar. Då och då deltar jag i arbetet för att ge feedback på deras formuleringar och för att klarspråkscoacha enskilda eller grupper av medarbetare.

Det är så roligt att vi fått igång detta. Ju fler vi blir, desto större blir medvetenheten och vi kan stötta varandra. Med Uttryckeriets hjälp kan vi bli mer tillgängliga med hjälp av språket.

Monika Raske, näringslivsansvarig

Vill du läsa mer om text? 

Den här texten kommer från ett av mina nyhetsbrev. Det kan trilla ner även i din mejlbox någon gång i månaden om du vill.

Välkommen att prenumerera