Kreativitet i retoriken

Inte hade jag anat att jag skulle hålla tal om engångskameror och få höra fem andra personer göra detsamma.

Detta tal var en av de första utmaningarna under en veckolång kurs i kreativ retorik på Grimslövs folkhögskola. Därifrån fick jag med mig med massor av verktyg och inspiration inom talplanering och kroppsspråk, argumentation, minnesteknik och storytelling.

Kursledaren, Ellen Zettergren, rivstartade med retorikens grunder. Redan första dagen fick vi som hemuppgift att skriva ett tal om – just det – en engångskamera. Vi gick igenom talplaneringens fem steg, där de första har en hel del gemensamt med skrivande: hitta idéer, organisera och formulera. Teorin blandades med många kreativa övningar, alltifrån ordlekar och improvisationer till att teckna något utifrån några krumelurer på ett papper.

Ellen varvade innehållet under dessa 30 kurstimmar på ett fenomenalt sätt. Hon bjöd på sig själv och förmedlade mycket energi genom sitt sätt att leda och framträda. Även ramarna och utgångspunkten för den dagliga hemuppgiften varierades på ett väldigt bra sätt. Genom dagliga framträdanden fick vi tillfälle att kasta oss ut och få feedback på saker vi inte tidigare prövat.

Sommarkurs på folkhögskola är något jag verkligen kan rekommendera! Efter tre tidigare kurser i yoga, vandring och yllebroderi valde jag denna gång ett ämne närmare mitt yrke. Den gemensamma nämnaren är det speciella i tillbringa fem dagar på internat tillsammans med en grupp människor man aldrig tidigare träffat. Gruppens utveckling är en viktig ingrediens, men jag värderar också kravlösheten utanför undervisningen, då var och en kan ladda batterierna på önskat sätt.

Nu får intrycken och idéerna från en intensiv vecka marinera ett tag, för att sedan bli ett sätt att utveckla höstens föreläsningar och kurser!

Läs mer om Ellens kurser i kreativ retorik.

Vill du prenumerera?

Välkommen att prenumerera och ta del av reflektioner, kunskap, tips och tricks som har med språk och skrivande att göra.