Så länge jag tänkt detta, och nu är jag online

Den som säger så om sin nya webbplats är Annika Hall, rådgivare och föreläsare inom strategiska ägarfrågor. Under våren har jag varit hennes kravställare, textcoach och redaktör i ett kreativt och tidseffektivt samarbete för att skapa hennes webbplats.

Annika får ofta sina uppdrag via rekommendationer och personliga kontakter. Ändå hade hon länge känt behovet av en webbplats, dit hon kunde hänvisa intresserade att läsa mer om det hon erbjuder. Men hon visste inte hur hon skulle börja – och tiden gick.

En gemensam bekant kopplade ihop oss och vi fann varandra direkt. Annika hade ungefär samma mål och syfte med sin webbplats som jag hade haft något år tidigare: en relativt liten webb med väl genomtänkt innehåll för att förklara och bygga förtroende för henne själv som rådgivare.

1. Skapa struktur och formulera krav
På ett par timmar skapade vi en grundstruktur utifrån Annikas tjänster och alldeles speciella nisch – generationsskiften i familjeföretag.  Min roll blev att ställa frågor om hur hon arbetar, men också ge förslag på hur hon skulle kunna jobba med inlägg för att hålla webben aktiv och lyfta fram sig själv på ett sätt som kändes bekvämt och krävde måttligt med jobb. Utifrån hennes svar valde vi ut ett färdigt Wordpress-tema som hon tyckte om och som innehöll det hon behövde.

2. Installera och anpassa
Med ett utvalt tema och en lista på önskade anpassningar kontaktade vi Petra Sollén, som jag samarbetat med tidigare. Hon installerade temat och hanterade Annikas önskemål, ibland genom att ge förslag på enklare och därmed billigare lösningar.

3. Skapa innehåll
Under tiden arbetade Annika och jag med texterna för varje sida. Annika skrev, jag granskade och kokade ner dem och lade till innehållsrika sid- och avsnittsrubriker som passar fint på webb.

Så här beskriver Annika vårt samarbete:

Ulrika bidrog genom att förbättra mina texter, anpassa dem till webben och säkerställa en personlig men samtidigt professionell ton. Jag uppskattar särskilt att hon var så lyhörd för vem jag är och hur jag vill presentera mig.

4. Publicera annikahall.se

Snart kunde vi lägga in materialet i den färdiga strukturen och se hur det såg ut på plats. Efter ytterligare några mindre anpassningar och tillägg avslutade vi med att gå igenom hur Annika själv kan förvalta sin webbplats, göra ändringar i texter, och lägga till inlägg.

Jag hade aldrig kommit i mål så enkelt och fått en så bra hemsida om jag hade försökt mig på detta själv. Ulrika gjorde hela skillnaden för både tempot i processen och kvaliteten i slutprodukten!

Känner du igen dig?

Kanske är du i en liknande situation som Annika var? Vi är många som behöver ha en webbplats, men som varken har råd med eller behöver en jättesatsning. Genom att samarbeta, kommunicera och låta flera bidra med sin expertis kan vi snabbt skapa bra saker!

Så här ser startsidan på annikahall.se ut. Klicka på bilden för att komma vidare till sajten och läsa om hennes spännande nisch mittemellan ekonomi, ledarskap och psykologi!

Vill du prenumerera?

Den här texten kommer från ett av mina nyhetsbrev. Välkommen att prenumerera och ta del av reflektioner, kunskap, tips och tricks som har med språk och skrivande att göra.