Läs om orden som formade Sverige

Under årets valrörelse användes uttrycket “den svenska essensen”. I den här boken får man snart klart för sig att vår tidiga historia är ganska luddig och ofta har tolkats efter önskat syfte. Inte ens avundsjukan är unikt svensk… 

Elisabeth Åsbrink utgår från en lång rad talesätt från den svenska historien: sätter dem i sitt sammanhang och ger dem liv och förklaringar. Ett bestående intryck är att människor är sig lika på många sätt: de handlar efter det som är bäst för stunden – i första hand för dem själva! 

Varje kapitel har ett talesätt eller citat som rubrik. Bland dem finns klassiker som Man tager vad man haver och Härtill är jag nödd och tvungen och Helan går. Fortfarande befinner jag mig i min läsning på 1700-talet, hos Bellman, och kan se fram emot kapitel som FolkhemPrideSommaren är kort och #Metoo

Fantastiskt välskrivet, lättläst och intressant! Det är en perfekt bok att få ta en liten portion av varje dag. Det ger perspektiv på människan och det som hänt henne de senaste 1500 åren.