Utvecklande avkoppling i hängmattan

Hoppas du kan bryta vardagsvanorna lite grann i sommar! Då finns chansen att hitta nya perspektiv och tillfällen till samtidig avkoppling och utveckling.

Nyligen fick jag frågan från en av mina kunder om hur man gör för att förbättra sitt ordförråd. Hon berättade att hon läser böcker, men tycker inte att det hjälper.

För en tid sedan publicerades en studie som visar att unga får allt svårare att förstå ord som förekommer i dagspress och i det offentliga samtalet. Forskarna Anna W Gustavsson och David Håkansson hade undersökt resultaten på högskoleprovets ordförståelsedel under ett tiotal år. De såg många intressanta förändringar i förståelsen, men tyvärr också en försämring. Eftersom de som har sämre ordförståelse kan få svårt att följa och delta i det medborgerliga samtalet har språkförmåga en direkt koppling till demokrati. Här hittar du studien Ord på prov.

Men hur förbättrar man sitt ordförråd?

Insikten om att vilja utöka sitt ordförråd är alltså en mycket bra början. Men det finns knappast någon quick-fix. För att nya ord ska bli en del av ens eget språk behöver man upptäcka orden man inte brukar använda, höra dem och sedan själv använda dem i olika sammanhang. När man läser tar man del av någon annans språk i ett sammanhang och snappar kanske upp både ord, formuleringar och språknivå.

Men läsning är inte enda sättet – kanske kan något av följande tips passa dig i sommar:

Korsord – för den klurige problemlösaren

Att lösa korsord är min absoluta favorit, men de måste vara sådär lagom svåra. Inte så man kör fast totalt, men heller inte så man bara mekaniskt fyller rutorna. Det som verkligen trimmar hjärnan är dubbeltydiga nycklar (det som står som ledning).

Förutom att det finns korsord i alla dagstidningar så här års så finns en mängd korsordstidningar. Och som allt annat finns det på nätet, både gratis och sådana som kostar en slant. Här är några länkar:

Ett bra tips på korsordshjälp är gratisappen SAOL (Svenska Akademiens Ordlista), där finns även en korsordsfunktion där du fyller i de bokstäver du har och får ordförslag. Den finns både för iPhone och Android.

Ordkviss – för den tävlingsinriktade

Språktidningen bjuder varje vecka på ett nytt ordkviss av samma typ som finns i Högskoleprovet. Man får ett ord givet och ska bland fyra alternativ välja det som bäst motsvarar ordet.

Du kan också hitta många års “riktiga” ordförståelseprov genom att googla – här är 2018 års ord från Högskoleprovet

Skrivet om språk – för den som vill vidga och fördjupa kunskapen

Flera dagstidningar har språkspalter, där språkvetare svarar på läsarfrågor. En hel del av materialet är tillgängligt på nätet även utan inloggning:

Dagens Nyheters språkspalt 

Svenska Dagbladets språkspalt

En klar favorit och ensam i sin klass är Sara Lövestam, som kan skriva om grammatik så jag skrattar högt. Med finurliga exempel och illustrationer behöver man inte vara språknörd för att uppskatta läsningen och lära sig en del på vägen. Provläs Grejen med verb och Grejen med substantiv och pronomen och se om du håller med!

Vill du läsa mer om språk?

Den här texten kommer från Uttryckeriets nyhetsbrev, som kommer ut ungefär en gång i månaden.

Här kan du läsa hela nyhetsbrevet och hitta vidare för att prenumerera.

Med det önskar jag skön sommar!