Nyorden 2017 är här

ordmoln med nyord

I morse släpptes årets nyord, ett 40-tal ord som valts ut av Språkrådet för att de fångar tidsandan just 2017. Intressant att se vilka som valts ut – och vilka av dem jag ens sett förut.

Inte otippat finns både fejkade nyheter, alternativa fakta och viralgranska med på listan – nära besläktade fenomen som i högsta grad speglar tidsandan och som helt klart förekommit mycket under året. Ord som är helt nya för mig är blorange (blond/orange hårfärg), cringe (pinsam) och direktare (begravning utan ceremoni). Min högst personliga prognos är att inget av de tre sistnämnda kommer att slå igenom brett.

Favoriterna då? Jo, sådana finns: Ett är döstäda, ett annat är kompetensutvisning och ett tredje är renovräkning. Gemensamt för dem är att de består av ord vi redan känner till. De är inte krystade eller tillkrånglade; man kan gissa ungefär vad de kan betyda. Sist men inte minst har de alla en språklig finurlighet som tilltalar mig, de har glimten i ögat även om de berör allvarliga företeelser.

Det är visserligen inte något självändamål att orden på nyordslistan överlever över tid. Ibland är de just bara en tillfällig tidsmarkör och behövs bara under en begränsad tid. En snabb titt på 2010 års lista, året då vulkanen Eyfjallajökull stoppade världens flygtrafik, visar exempelvis att nästan en fjärdedel av det årets nyord innehöll antingen ordet aska (såsom inaskad, askstoppad) eller vulkan (såsom vulkanänka). Dessa ord har man knappast hört sedan dess. De har inte heller behövts.

Mina favoriter är däremot ofta ord som jag tror har potential att överleva, därför att de på ett bra sätt fyller ett glapp i språket. Alla nämnda favoriter 2017 är just sådana: en slags avsmalningar eller delbegrepp av något som redan finns och inte är en trend just 2017. Vi får se om tio år!

Här finns listan över alla nyord 2017