Fem F för en bra text

Oavsett vad du skriver kan du ha nytta av att följa fem enkla steg för att få en bra text.

Skriver du en rapport, ett avtal, ett säljbrev, ett mejl till dina medarbetare eller en lapp till fotbollslaget?

Målet är ju detsamma: att mottagaren ska kunna läsa och förstå det du vill förmedla!

Fånga ditt budskap

Vad är det du vill säga? Vad måste finnas med? Vad måste kanske finnas med? Skriv stolpar utan hänsyn till formulering eller inbördes ordning.

Fördela ordning och skapa sammanhang

Flytta samman de stolpar som hänger ihop och sätt dem i en logisk ordning. Skriv rubriker så du själv kan följa hur du tänkt.

Formulera på rätt nivå

Fyll på med text kring dina stolpar. Se läsaren framför dig – även om du inte vet vem det är. Vad kan du förvänta dig att läsaren vet och vilken typ av språk passar för just den här texten?

Förbättra textens flyt

Det är här det händer! Här utvecklar du din text från ett utkast till en färdig text med hög läsbarhet.

  • Är allt med? Är det för omständligt eller finns det luckor? Kanske har något innehåll hamnat på fel plats eller blivit helt onödigt.Är meningarna lagom långa? Alltför långa meningar blir ofta svårlästa. Bäst för flytet är att varva kortare och lite längre meningar.
  • Känns det opersonligt? Passiva uttryck ger en onödig byråkratisk touch. Jämför det passiva Nybyggnation påbörjas 2017 med Vi bygger nya bostäder som står klara 2018.
  • Är grafiken behaglig? Välformulerade mellanrubriker och punktlistor ger luft i texten och hjälper läsaren att överblicka innehållet. Bra rubriker ökar dessutom sökbarheten i digitala texter.
Fixa detaljerna

Nu får du slutkolla detaljerna på ord- och teckennivå:

  • Kolla stavningen och se till att du är konsekvent i dina ordval. Att använda samma ord för olika saker kan förvirra läsaren i onödan. Samma risk finns om du använder olika ord för samma sak!

Genom att medvetet följa dessa steg när du skriver så får du lättare att fokusera på en nivå i taget. Du utvecklar ditt skrivande och skapar allt bättre fokus, förståelse och förtroende hos din läsare!

Vill du lära dig mer?

Uttryckeriets seminarier, kurser och coachning ger dig mer kött på benen och tydliga exempel. Du får konkreta verktyg för att skriva vårdat, enkelt och begripligt, som språklagens klarspråksparagraf uttrycker det. Poängen med klarspråk är att det förenklar för alla. Läs mer om utbildning och seminarier.

Prenumerera på nyhetsbrevet?

Detta inlägg kommer från mitt nyhetsbrev, som jag ger ut en gång i månaden.

Vill du prenumerera? Välkommen att anmäla det via kontaktformuläret.