Backspegeln visar röda tråden

handdukar med motivet händer

I slutet av maj firade mitt företag ett år! Strax efteråt fick jag tillfälle att blicka ännu längre tillbaka genom en resa till Värmland och Klässbols Linneväveri. 

Min yrkesbana – från textilingenjör till miljökonsult till kommunikatör till språkkonsult – är ju kanske inte sådär alldeles vanlig. Då och då har jag passerat faser av förvirring över vad jag egentligen ska bli när jag blir stor.

Men ibland är inte avståndet så stort som man i förstone tänker sig. Att läsa artikeln Textens vävda mönster av Annelie Johansson, språkforskare vid Linnéuniversitetet, var på så sätt en värmande upplevelse och gav mig en bekräftelse av att det trots allt finns en röd tråd:

Den grafiska styckeindelningen är väl spända varptrådar som visar textens stomme. Textens sekvenser är trådfält i olika färger och nyanser som skapar vävens mönster. Dispositionen visar i sin tur hur olika trådfält ordnas efter varandra. Textens logiska, innehållsliga och tematiska bindningar binder trådar i olika färger och längd till varandra och bidrar till att forma texten till en väl sammanhållen väv.

Såklart – så genialt! Och vilken bra förklaring till att jag, med dubbelnaturen ingenjör och kommunikatör, älskar det samtidigt tekniska och kreativa hantverket med begripliga, läsbara och väl sammanhängande texter!

Att besöka linneväveriet 25 år efter mitt knappa halvår där som produktionstekniker var fantastiskt. Känslan, kvaliteten, välkomnandet och många ansikten var välbekanta, men traditionen har inte varit något hinder för utveckling: nya, elektroniska vävstolar samsas med de hålkortsstyrda och en rad nya mönster och produkter har tillkommit, skapade för moderna hem av en ny generation designer. I företagsledningen finns nu fjärde generationens vävare. Hantverk, kreativitet och kvalitet på en stabil, hållbar grund.

På samma sätt hoppas jag kunna driva mitt företag vidare. Jag vill rikta ett varmt tack till alla er som uppmuntrat mig och kommit med glada tillrop – och såklart, alla ni som anlitat mig! Jag har fått en rad nya, trevliga samarbetspartners och lär mig hela tiden. Ämnena varierar från läkemedel via biblioteksutveckling och naturvård till städtjänster, allehanda kommunal service och guldsmide. Även det jag kan bidra med varierar stort: från korta kvalitetssäkringsinsatser till utbildning i kombination med coaching.

I sommar ska jag modernisera min webbplats och planera höstens utmaningar. På orderblocket står bland annat kommunal webbuppfräschning och utbildning av framtidens kommunikatörer på Jönköping University!

Jag önskar en skön, solig och avkopplande sommar!

PS. Har du inte kollat in produkterna från Klässbols Linneväveri – så gör det här!
En njutning även digitalt…

 

Detta inlägg kommer från mitt nyhetsbrev, som jag ger ut en gång i månaden.

Vill du prenumerera? Välkommen att anmäla det via kontaktformuläret.